De lucht die we inademen in Nederland, is op de meeste plekken ongezond. En dat kan iedereen nu zelf checken met zijn mobiele telefoon op longfonds.nl/gezondelucht. De meeste mensen zijn zich niet bewust van de gevaren, zo blijkt uit recent onderzoek van het GfK, in opdracht van het Longfonds, terwijl ze van de lucht doodziek kunnen worden.

LongfondsLogo”Zeven van de tien Nederlanders weten niet, dat de lucht die ze inademen ongezond is”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, ”terwijl de gezondheidseffecten enorm zijn. Elk jaar overlijden in ons land meer dan vijfduizend mensen door de ongezonde lucht die in hun longen terecht komt. Dat is voor ons onacceptabel.” Met de nieuwe mobiele checks wil het Longfonds zorgen dat er snel een Nationaal Luchtplan komt.

Michael Rutgers: ”Luchtvervuiling is voor iedereen ongezond: het veroorzaakt en verergert longziekten als astma en COPD. Bij kinderen schaadt het de ontwikkeling van hun longen en hersenen; ze houden  daar hun leven lang last van. Luchtvervuiling veroorzaakt ook longkanker, hart- en vaatziekten, dementie en vroeggeboorten. De cijfers liegen er niet om. Elke dag overlijden drie mensen aan longkanker door luchtvervuiling. En elke dag zorgt luchtvervuiling voor meer dan veertig spoedopnames in het ziekenhuis.”

© Longfonds
© Longfonds

Amsterdam en Rotterdam behoren tot de meest vieze plekken, maar ook in gemeenten als Nijmegen, Veenendaal en Den Bosch is de lucht niet gezond. In het noorden van Nederland en in Zeeland is de lucht een stuk schoner. Ook hier wordt de advieswaarde van fijnstof van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op grote schaal overschreden. Luchtvervuiling wordt veroorzaakt door onder andere verkeer, industrie, intensieve veeteelt en houtrook. Vooral in de spits als er veel verkeer is, is de luchtkwaliteit slecht.

”We laten onze kinderen nu buiten spelen en sporten op plekken waar de lucht ongezond is, bijvoorbeeld naast een drukke autoweg. Gemeenten zouden daar rekening mee moeten houden in hun beleid en bijvoorbeeld geen scholen en sportvelden langs een snelweg aanleggen”, aldus Rutgers.

”We willen het onzichtbare zichtbaar maken”, zegt Michael Rutgers van het Longfonds. Mensen die willen weten hoe gezond de lucht is, die zij op dit moment inademen, kunnen de check doen op Longfonds.nl/gezondelucht .

Rutgers: ”Door een selfie te maken met je mobiel wordt de actuele luchtvervuiling direct zichtbaar. Ook alle gemeenten zijn van harte uitgenodigd om de check te doen.”

Het Longfonds strijdt voor gezonde lucht en gezonde longen. ”We willen dat niemand in Nederland ziek wordt of overlijdt door de lucht die hij of zij inademt”, aldus Rutgers. ”Daarom pleiten we in Den Haag voor een Nationaal Luchtplan waarin gezondheid centraal staat en de meest vervuilde plekken worden aangepakt.”

Longfonds – Lucht in Nederland moet gezonder from Havas Lemz on Vimeo.

In november nam de Tweede Kamer al een motie aan; nu moet het plan nog gemaakt worden. ”We hebben geen tijd te verliezen. Iedere ademteug is een onzichtbaar gevaar”, legt Rutgers uit. ”Dat plan moet er daarom zo snel mogelijk komen.”

Het Longfonds roept iedereen in Nederland op om de check te doen. Rutgers: ”Hoe meer mensen de check doen, hoe sterker we samen staan in Den Haag. De lucht in Nederland moet gezonder.”

♥ Tussen een gebeurtenis en jouw reactie bevindt zich altijd een ruimte waarin je kunt kiezen hoe je reageert. (Viktor E. Frankl) Bron: dagelijksegedachte.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *