De Drentse gedeputeerde Tjisse Stelpstra heeft het startsein gegeven voor de actie ‘Check je warmtelek.’ Hij deed dat voor de medewerkers en statenleden van de provincie Drenthe. Met deze actie worden met een warmtebeeldcamera warmtelekken in de woning gemeten en resultaten uitgewisseld. De provincie wil zo ook zelf in actie komen voor een energieneutraal Drenthe.

dit_logo_210DIT (Drenthe in Transitie, een samenwerkingsverband van de twaalf Drentse gemeenten en de provincie) zette samen met de Hanzehogeschool, GasUnie en Buurkracht de actie ‘Check je warmtelek’ op.

Daardoor moet het energiebewustzijn van bewoners worden vergroot. Dat gebeurt door zelf met een warmtebeeldcamera foto’s te maken van hun eigen woning (en van de buren), de resultaten onderling te bespreken en feedback te krijgen van de onderzoekers.

De medewerkers en statenleden zijn er klaar voor © Provincie Drenthe
De medewerkers en statenleden zijn er klaar voor © Provincie Drenthe

De actie begon vorig jaar als experiment bij de GasUnie. Dat was zo’n succes dat honderdvijfentwintig deelnemers, onder wie statenleden en medewerkers, meedoen aan de actie om te speuren naar warmtelekken in hun eigen woning.

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra: ”Als organisatie gaan we ons energiebeleid niet alleen uitdragen, maar we gaan ook zelf aan de slag. Vorig jaar hadden we al de actie ‘Speur de Energieslurper op’. Medewerkers kregen inzicht in het energiegebruik van apparaten.”

”Met deze actie zien mensen of hun woning goed geïsoleerd is. Goede isolatie draagt bij aan een lager energiegebruik. Hiermee zetten we weer een goede stap richting Nul op de meter.”

♥ En de jaren vertellen ons wat de dagen niet wisten…. (Ralph Waldo Emerson) Bron: dagelijksegedachte.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *