De provincie Groningen is begonnen met de verbouwing van een deel van het provinciehuis. Het gedeelte dat parallel loopt aan de Turfsingel wordt een multifunctionele kantoorvleugel. De provincie gebruikt bij deze renovatie een deel van de vrijgekomen materialen opnieuw.

Ook komt er een ingenieus ventilatiesysteem en worden slimme manieren toegepast om daglicht naar binnen te halen. Gedeputeerde Nienke Homan verrichtte samen met directeur Sietske Faber de starthandeling van de verbouwing

De twee samenwerkende bedrijven maken van de houten balken uit de dakconstructie (de gordingen) stoelen en banken. Jurian Zijlstra, eigenaar van Style26, is de initiatiefnemer en heeft een coördinerende rol. Het bedrijf richt zich op innoverende projectinrichting.

De deelnemende partijen tonen een proefmodel van de stoel zoals die eruit gaat zien. © Provincie Groningen
De deelnemende partijen tonen een proefmodel van de stoel zoals die eruit gaat zien. © Provincie Groningen

Style26 maakt samen met Werkplein Ability, een leerwerkbedrijf uit Uithuizen, de meubels. Ability werkt met medewerkers met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt.

Behalve het hergebruik van de gordingen zijn er meer voorbeelden van duurzame ingrepen rond de verbouwing. Zo worden onder meer Solatubes in het dak geplaatst.

Een Solatube vangt het buitenlicht op met een koepel en transporteert het daglicht via een zeer reflecterende daglichtbuis. Een plafondplaat verspreidt het daglicht in elke willekeurige ruimte waar normaal geen natuurlijk licht binnen komt.

Verder komt er een ingenieus ventilatiesysteem dat zoveel mogelijk stilstaande lucht creëert. Het moet zorgen voor een vermindering van de klimaatklachten (geen tocht) en een sterk verminderd energieverlies door de gevels (met minder energieverbruik voor verwarming).

Een ander voorbeeld van een duurzame maatregel is uitbreiding van de douchegelegenheid; medewerkers worden op die manier extra gestimuleerd om op de fiets naar het werk te komen.

Nienke Homan: ''We willen als organisatie een voorbeeldfunctie innemen.''  © Provincie Groningen
Nienke Homan: ”We willen als organisatie een voorbeeldfunctie innemen.” © Provincie Groningen

”We zetten als provincie sterk in op het stimuleren van duurzaamheid en op circulaire economie in onze regio”, zegt gedeputeerde Nienke Homan.

”Als we dat voor onze provincie willen, hebben we daar als organisatie een voorbeeldfunctie in. Ik ben dan ook erg blij dat we bij de verbouw van ons gebouw én circulair werken én duurzame oplossingen inbrengen.”

Gedeputeerde Nienke Homan en de directeur van de provincie Groningen, Sietske Faber, gaven alvast het goede voorbeeld. Bij wijze van starthandeling van de bouw schroefden ze, staande op een steiger, een houten dakgording los.

Daarna overhandigden ze de gording aan de partijen die het duurzame hergebruik van de balken mogelijk maken en uitvoeren.

♥ We mogen verschillende religies hebben, verschillende talen, verschillende kleuren, maar we behoren allemaal tot één menselijk ras. (Kofi Annan) Bron: dagelijksegedachte.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *