Soms ontkom je niet aan de indruk,  dat we in een zeer bureaucratische wereld leven met veel kommaneukers die je het leven alleen maar moeilijk en nodeloos ingewikkeld maken. Neem bijvoorbeeld de commotie over het betalen van embedded muziek en films aan de Buma/Stemra op weblogs en dergelijke. Weliswaar dien je in een groot aantal gevallen auteursrecht af te dragen, maar ook dat kan anders en simpeler. Gewoon met het gezonde verstand.

Datzelfde gezonde verstand noemt ook de burgemeester van Aa en Hunze, drs. Eric van Oosterhout, in een van zijn laatste weblogs. Afgelopen zomer werd in Gieten het Oostermoerfeest gehouden; normaal gesproken moeten voor een dergelijk feest, verspreid over een dag of vijf, vele vergunningen aangevraagd worden. Vaak tot drie cijfers achter de komma.

“Volgens mij kan dat anders”, vraagt de burgemeester van Aa en Hunze zich af.  “Evenementen in Aa en Hunze worden georganiseerd door volwassen mensen met gezond verstand. Niemand heeft er belang bij dat er iets fout gaat, dus de regels bedenken en handhaven ze zelf wel. Zo is het buitengewoon verstandig om de brandweer vooraf alle feesttenten te laten controleren en precies te doen wat zij zeggen. Maar als het gaat om optochten, vijfkampen, straatversieringen en muziekspektakels zijn organisaties heel goed in staat om de grenzen te bepalen. Kortom, elke aanvraag die gebaseerd is op gezond verstand, wordt gehonoreerd.”

♥Er zijn brieven waarbij het vraagstuk wat men erboven moet zetten zo moeilijk is dat de brief nooit geschreven wordt. (Ernst Hohenemser, Duits aforist, 1870-1954)

Afgelopen zomer werd dat ‘gezond-verstandbeleid’ voor het eerst in de praktijk gebracht tijdens de Oostermoerfeesten in Gieten. En volgens burgemeester Van Oosterhout beviel dat van beide kanten uitstekend. Volgend jaar daarom waarschijnlijk op dezelfde voorwaarden tijdens het Oostermoerfeest in Eext. En zo zijn er, volgens de eerste burger van Aa en Hunze, nog wel meer activiteiten te bedenken  in deze gemeente waarbij organisaties zelf heel goed in staat zijn de grenzen te bepalen.

“Nog een stap verder en je verleent op basis van wederzijds gezond verstand een meerjarige vergunning. Wanneer er echter een potje van gemaakt wordt (bijvoorbeeld tot drie uur ’s nachts herrie maken), volgt  na een waarschuwing een verbod voor volgend jaar.”

Burgemeester Van Oosterhout pleit daarom in zijn weblog voor wat meer bestuurlijke lef, minder regels en meer vertrouwen. En dat alles om uit die bureaucratische verwurging te komen waar veel overheden en organisaties een patent op hebben.

carnaval
© ’t Meul’ndobbegie

Een prima uitgangspunt, lijkt mij. In Gasselte ken ik zo enkele evenementen die er mogelijk voor in aanmerking zouden komen zoals de halfdeurmarkt en de festiviteiten van carnavalsvereniging ’t Meul’ndobbegie.  Organiseren met het gezonde verstand dus.

Al ontkom je er uiteraard niet aan om bepaalde zaken goed vast te leggen; verzekeringsmaatschappijen bijvoorbeeld hebben de naam dat ze niet snel soepeltjes door de bocht gaan en herriemakers kun je niet altijd sturen, vooral niet als ze er op uit zijn overal en altijd herrie te maken en activiteiten verstieren.  ‘Met voorbedachten rade’, heet dat waarbij het gezonde verstand soms erg diep is weggezakt. Maar daarvoor hebben we nog altijd het strafrecht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *