De Groningse gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk opent donderdagmiddag 12 januari de fototentoonstelling ‘Opkomen en Verdwijnen’ van Marieke Kijk in de Vegte. De foto’s zijn van 13 tot en met 27 januari te zien in het Atrium van het provinciehuis in Groningen en gemaakt voor de Post Middendorp Opdracht van de provincie Groningen.

Marieke Kijk in de Vegte kreeg in april van het afgelopen jaar de Post Middendorp Opdracht toegekend. Dat hield in, dat ze werd gevraagd een serie foto’s te maken met het thema water en in het bijzonder het promoten van de natuur.

Gedeputeerde Fleur Gräper. © Provincie Groningen
Gedeputeerde Fleur Gräper. © Provincie Groningen

”In de tentoonstelling laat Kijk in de Vegte zien hoe het maakbare landschap op twee verschillende manieren wordt beleefd”, legt een woordvoerster van de provincie Groningen uit. ”Bij Kloosterburen is het ‘economische land’ te zien waarbij land is gewonnen op het water; bij Wedde en het Groninger deel van het Zuidlaardermeer is nieuwe natuur te zien waarbij juist land is teruggegeven aan het water en de natuur.”

Marieke Kijk in de Vegte werd geboren in Oss en studeerde aan Academie Minerva. Ze werkt als freelance fotograaf voor verschillende opdrachtgevers, vooral uit het Noorden van het land. Ze maakte verschillende reportages voor het tijdschrift Noorderbreedte met als thema de beleving van het landschap. Dit is een centraal thema in haar werk.

Behalve freelance fotograaf is Kijk in de Vegte ook docent en mentor op de Fotoacademie in Haren en op Academie Minerva in Groningen. De fotograaf werd voor de Post Middendorp Opdracht geselecteerd door een commissie van deskundigen bestaande uit de vorige winnaar Eva Gjaltema-Thedens, fotograaf Harry Cock en lector Anne Nigten van de Academie Minerva.

De post Middendorp Opdracht bestaat sinds 1989 en wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een fotograaf die een fotoserie maakt over de menselijke geschiedschrijving van onderwerpen binnen een specifiek thema in de provincie Groningen. Doelstelling is om de fotografie in het Noorden te bevorderen.

Het idee voor de Post Middendorp Opdracht komt van Ton Broekhuis, directeur Noorderlicht, en Eddie Marsman, docent aan de fotoacademie Groningen. De naam is ontleend aan de arts Pieter Bloemers Middendorp en de fotograaf Tonnis Post; zij legden aan het begin van de twintigste eeuw gezamenlijk de woonomstandigheden vast op het Groningse en Drentse landschap.

♥ Sommige dromen komen uit, andere niet. Dus blijf ik dromen. (Bron: dagelijksegedachte.net)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *