De ANWB begon bijna twee jaar geleden ANWB AutoMaatje met twee proefprojecten. AutoMaatje is een vervoersservice waarbij vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele plaatsgenoten vervoeren. De proef werd gehouden in Barneveld en Woerden; volgens de ANWB gebeurde dat in beide plaatsen tot grote tevredenheid van de betrokken mensen, vrijwilligers en gemeenten.

Dit jaar brachten tachtig vrijwilligers vierhonderd minder mobiele dorps- en stadsgenoten meer dan vierduizend keer onder de mensen. AutoMaatje is inmiddels ook begonnen in de gemeenten Abcoude, Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen.

”We verwachten dat begin 2017 nog zes gemeenten meedoen”, zegt een woordvoerster van de ANWB. ”Dat zijn Dalfsen, Simpelveld, Amsterdam Nieuw West, Son & Breugel, Heemstede en Almere. Ook zijn we in gesprek met nog tien andere gemeenten verspreid over Nederland. Daarmee is de start van een landelijke uitrol van ANWB AutoMaatje een feit.”

Welke rol Automaatje speelt in het leven van de gebruiker en de vrijwilligers is te zien in de vierdelige Man Bijt Hond-serie ‘AutoMaatje, samen komen wij er wel.”  Dat geldt ook voor de zeventigjarige Jan Stoker, die een hersenbloeding heeft gehad. Dat weerhoudt hem er echter niet van om op pad te gaan. In deze documentaire brengt zijn vaste chauffeur hem naar zijn vrienden in wijkcentrum De Plint. Samen zingend in de auto brengen zij hun reis door: (Bron: Man Bijt Hond)

De hele serie is te bekijken via manbijthond.nl .

Even boodschappen doen, naar de huisarts of de kapper gaan of een partner in het verzorgingstehuis bezoeken is niet vanzelfsprekend voor één op de vijf zeventigplussers en honderdduizenden mensen met een gezondheidsbeperking. Met AutoMaatje wil de ANWB, samen met welzijnsinstellingen en vrijwilligers mensen helpen mobiel en actief te blijven. ”Het initiatief is lokaal georganiseerd en heeft geen winstoogmerk”, aldus de ANWB.

♥ Gun jezelf elke dag een paar minuten stilte. (Richard Carlson) Bron: dagelijksegedachte.net

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *