Op initiatief van GroenLinks debatteerde de Tweede Kamer vandaag over de internationale klimaatonderhandelingen eind van dit jaar in Kopenhagen. Over ongeveer twee maanden is het al zo ver en voor die tijd moet nog veel gebeuren. GroenLinks riep het kabinet daarom op een extra bod te doen.
Op dit moment zitten alle landen naar elkaar te kijken en te wachten tot er iemand beweegt. Het is daarom zo belangrijk dat Nederland en de Europese Unie laten zien dat ze serieus werk willen maken van het klimaat. GroenLinks riep het kabinet tijdens het debat op meer ambitie te tonen en zich aan te sluiten bij Europese koplopers als Duitsland, Denemarken en Zweden. Die landen gaan nu al voor een CO2-reductie van 40 procent, terwijl het Nederlandse kabinet op 30 procent inzet en niet eens in de buurt van die doelstelling komt.

Het kabinet is dat niet van plan. ”Erg teleurstellend”, vindt GroenLinks. ”Het is alsof we in een auto zitten die met grote snelheid op een ravijn afrijdt. In plaats van snel op de rem te trappen zitten alle landen onderling te discussiëren over wie waar mag gaan zitten.”

,,Zelfs op het punt van klimaatsteun aan ontwikkelingslanden wilde het kabinet niet bewegen. Volgens experts is vanaf 2020 ongeveer 110 miljard Euro per jaar nodig om ontwikkelingslanden te steunen in hun strijd tegen klimaatverandering. De Europese Unie heeft nu voorgesteld daaraan 2 tot 15 miljard bij te dragen. Dat is natuurlijk veel te weinig als je kijkt naar de bijdrage die wij aan het klimaatprobleem leveren.”
Banner Kopenhagen Report

♥Wie een te hoge dunk van zichzelf heeft verraadt daarmee dat hij nog niet voldoende heeft nagedacht.
(Christian Morgenstern)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *