De International Dark Sky Association (IDA) heeft het Nationaal Park Lauwersmeer officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ’s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien.

De benoeming voor het Lauwersmeer is bijzonder omdat Nederland een van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld.

De provincie Groningen en Staatsbosbeheer dienden de aanvraag samen in. Gedeputeerde Henk Staghouwer: ”We zijn blij, dat we het predicaat in de wacht hebben gesleept. Behalve de rust, de ruimte en de bijzondere natuur is de duisternis ook een belangrijke waarde van het Lauwersmeergebied.”

Gedeputeerde Staghouwer: 'Blij dat we het predicaat nu in de wacht hebben gesleept.' © Rien van Linthout
Gedeputeerde Staghouwer: ‘Blij dat we het predicaat nu in de wacht hebben gesleept.’ © Rien van Linthout

Volgens Staghouwer helpt het predicaat om de duisternis te koesteren en te beschermen. ”Dat is nodig, want veel dieren zijn afhankelijk van de nacht en hebben duisternis nodig om te kunnen leven. Het beleven van stilte en duisternis in de natuur is voor veel mensen bijzonder. Ook genieten mensen van een heldere sterrenhemel. Het is nog weinig bekend, maar op sommige dagen is zelfs het Noorderlicht te zien in het Lauwersmeergebied.”

Met het Nationaal Park Lauwersmeer erbij heeft de IDA wereldwijd nu 41 natuurparken en -reservaten aangeduid als Dark-Sky-locatie. Ongeveer de helft bevindt zich in de Verenigde Staten. Het Lauwersmeergebied is het tweede Dark Sky Park van Nederland. In 2015 kreeg de Boschplaat op Terschelling het predicaat als eerste van ons land.

Staatsbosbeheer houdt vrijdag 14 oktober een ‘Ik ben niet bang in het donker-wandeling’ in het Nationaal Park Lauwersmeer voor volwassenen en voor kinderen die laat mogen opblijven. De boswachter van Staatsbosbeheer begeleidt de spannende wandeling door het donkere bos.

De wandeling begint om 20.00 uur vanaf het Activiteitencentrum, Rug 1 in Lauwersoog en duurt tot 22.00 uur. De kosten bedragen vijf euro per persoon en aanmelden is gewenst. Dat kan per e-mail: sbblauwersmeer@staatsbosbeheer.nl.

Het Dark Sky Park is een van de projecten van het Uitvoeringsprogramma Lauwersmeer 2014-2018 van de Stuurgroep Lauwersmeer; de provincies Groningen en Friesland en de gemeenten De Marne, Kollumerland en Dongeradeel werken hierin samen.

♥ Ren nooit achter iets aan, maar omarm wat je tegenkomt. (Ramses Shaffy) Bron: dagelijksegedachte.net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *